Bocconcino znači zalogajčić…
Kao komadić hrane koji se sastoji od najkvalitetnijih namirnica domaćeg porekla. italijanska kuhinja poznata je u celom svetu po svojim picama, pastama, mlečnim i mesnim đakonijama i kolačima.
Od jednostavne prefinjene Margarite i preukusnih špageta bolonjeze, preko sočne mocarele i kremaste burate, dominantnog parmezana, najbolje pršute i pikantne salsićia kobasice, do kafeno-slatkog tiramisua, kremaste panakote i hrskavih kanola.
Italijanska kuhinja je jednostavna, nastala na tradiciji i kombinovanju velikih malih razlika koje odlikuju regione koji se protežu od Sicilije, Kalabrije i Kampanije na jugu, do Toskane, Lombardije i Piemonta na severu.
Svaka od 20 regija ima svoju bogatu istoriju koja se reflektuje i kroz hranu. Ono što im je zajedničko su sveže namirnice, uvek kvalitetne, po mogućstvu lokalnog porekla.
Na siromašnijem jugu je nastala tzv. Cucina Povera ili „kuhinja siromašnih“ u kojoj su kombinovanjem osnovnih namirnica koje su se zatekle u ostavi pravili savršena ukusna jela od brašna, jednostavnih pasti i povrća.
Na severu su u većoj meri konzumirali meso i mesne prerađevine, tarfufe i sireve. Kombinacijom ovih kuhinja dobili smo autentičnu italijansku, jednostavnu a prefinjenu, kulinarsku priču.